• UPOZORNENIE k vyučovaniu od 8. marca 2021

          • Milí rodičia,

             

            na základe platného rozhodnutia ministra školstva, vedy, výskumu a športu č. 2021/10079:1-A1810,  uznesenia Vlády SR a stanoviska RÚVZ v Žiari nad Hronom k otváraniu škôl v okrese Banská Štiavnica  pokračuje zatiaľ vyučovanie v 1. – 4. ročníku ZŠ v nezmenenom režime prezenčnou formou.

            Nakoľko to kapacitné možnosti školy dovoľujú, prezenčné vzdelávanie je umožnené:

              • žiakom zamestnancov s nevyhnutným prezenčným výkonom práce
              • žiakom, ktorým podmienky neumožňujú prístup k dištančnému vzdelávaniu
              • všetkým ostatným žiakom

             

            Podmienkou vstupu žiaka do školy je čestné vyhlásenie, zverejnené na webovej stránke MŠ a negatívny test (resp. výnimka z neho) jedného zákonného zástupcu, ktorý má žiak len k nahliadnutiu.

            Ak má zákonný zástupca potvrdenie o prekonaní ochorenia COVID-19, nepotrebuje negatívny test, ale KAŽDÝ PONDELOK je potrebné predložiť čestné vyhlásenie.

             

            Žiakovi bez vyplneného čestného vyhlásenia nebude umožnený vstup do školy.

             

            Platnosť testu je 7 kalendárnych dní.

            Deti na 1. stupni ZŠ sa netestujú ani keď presiahli vek 10 rokov.

            Prevádzka školy bude od 7,30 hod. do  15,30 hod.

          • Nové usmernenia týkajúce sa COVID-19

          • Aktuálne od 8.11.2020

            Usmernenie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR k opatreniam v územných obvodoch okresov nepodieľajúcich sa na druhej vlne celoplošného testovania „Spoločná zodpovednosť“ Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR v nadväznosti na uznesenie vlády SR č. 704 zo dňa 4. novembra 2020 a vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky č. 15 zo dňa 29. októbra 2020 (ďalej len „vyhláška č. 15“), č. 16 zo dňa 30. októbra 2020 (ďalej len „vyhláška č. 16“), č. 20 zo dňa 6. novembra 2020 (ďalej len „vyhláška č. 20“) a č. 21 zo dňa 6. novembra 2020 (ďalej len „vyhláška č. 21“) vydáva toto usmernenie v súvislosti s celoplošným testovaním „Spoločná zodpovednosť“. Usmernenia_ministerstva_skolstva.pdf

            Vyhlásenie zákonného zástupcu, tu na stiahnutie:

            vyhlasenie_zakonneho_zastupcu.pdf

            Vyhlásenie návštevníka školy, tu na stiahnutie:

            vyhlasenie_navstevnika_skoly.pdf


          • Organizácia a podmienky výchovy a vzdelávania v školskom roku 2020/2021

          • ZŠ s MŠ Banská Belá č. 315, 966 15 Banská Belá

             

            Organizácia a podmienky výchovy a vzdelávania v školskom roku 2020/2021

            Pokyny ku školskému roku 2020/2021 po dobu trvania pandémie ochorenia COVID-19

             

            • pokyny rešpektujú opatrenia a rozhodnutia Úradu verejného zdravotníctva SR a sú v súlade s aktuálnymi hygienicko – epidemiologickými nariadeniami SR,
            • dochádzka na vyučovanie je pre všetkých žiakov povinná,
            • výchovno-vzdelávací proces prebieha v nezmenenej forme (počas zelenej fázy),
            • princíp ROR – rúško, odstup, ruky,
            • dezinfekcia rúk pri vstupe do budovy,
            • žiak nosí rúško všade vo vnútorných priestoroch ZŠ, okrem svojej triedy u žiakov 1. stupňa,
            • dodržiavanie rozstupov medzi žiakmi a žiakmi, žiakmi a učiteľmi,
            • do budovy ZŠ je zákaz vstupu cudzích osôb, s výnimkou sprevádzajúcich osôb žiakov 1. ročníka – len 1 zákonný zástupca,
            • plynulá prevádzka ZŠ a ŠKD (ráno od 6:30 h, popoludní do 16:00 h),
            • stravovanie v ŠJ bude zabezpečené v súlade s nariadeniami ÚVZ SR,
            • ak žiak prejavuje niektorý z možných príznakov COVID-19 (zvýšená telesná teplota, kašeľ, kožná vyrážka, zvracanie, hnačky, náhla strata čuchu a chuti, iný príznak akútnej infekcie dýchacích ciest), bude umiestnený do samostatnej izolačnej miestnosti a zákonní zástupcovia ho bezodkladne vyzdvihnú zo ZŠ,
            • zákonný zástupca zabezpečí pre svoje dieťa každý deň 2 rúška a papierové jednorazové vreckovky,
            • pri prvom nástupe predkladá žiak čestné vyhlásenie a písomné vyhlásenie o tom, že žiak neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenia,
            • po každom prerušení dochádzky do ZŠ v trvaní viac ako 3 dni predkladá písomné vyhlásenia, že žiak neprejavuje príznaky prenosného ochorenia,
            • zákonný zástupca bezodkladne informuje triedneho učiteľa a riaditeľku školy pri podozrení alebo potvrdení ochorenia na COVID-19.
          • Pokyny upravujúce podmienky materskej školy na obdobie do konca školského roka 2019/2020

          • Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR zverejnilo dokument „Organizácia a podmienky výchovy a vzdelávania škôl do konca školského roka 2019/2020“ ako pomocný materiál pri otváraní materských škôl, v ktorom odporúča organizačné kroky v súlade s aktuálnymi hygienicko – epidemiologickými nariadeniami. Umožňuje zriaďovateľom rozhodnúť o otvorení materských škôl od 01. 06. 2020 vzhľadom na ich podmienky, personálne, materiálne a priestorové možnosti.

            Obec Banská Belá, ako zriaďovateľ materskej školy v Banskej Belej, rozhodla o zabezpečení postupných krokov na obnovenie celodennej prevádzky materskej školy (ďalej MŠ). Po dohode s riaditeľkou ZŠ s MŠ Banská Belá bude MŠ v prevádzke denne 8 hodín v čase od 7,00 h do 15,00 h. Riaditeľka zistí záväzný počet detí, ktorých rodičia sa na báze dobrovoľnosti rozhodli, že deti do materskej školy nastúpia. Vzhľadom na obmedzené kapacitné možnosti budú do materskej školy prednostne umiestňované deti zdravotníckych pracovníkov, príslušníkov hasičského a záchranného zboru, policajného zboru, ale aj deti pedagogických zamestnancov, prednostne budú prijímané deti zo sociálne znevýhodneného prostredia a deti, ktoré od septembra nastupujú na plnenie povinnej školskej dochádzky.
             

            Priestory materskej školy budú dezinfikované, materská škola zabezpečí každý deň ranný zdravotný filter vrátane merania teploty bezdotykovým teplomerom a dezinfekciu rúk pri vstupe do budovy.
             

            Deti budú rozdelené do 2 skupín v max. počte 15. V skupinách môžu byť spolu aj deti, ktoré pred mimoriadnym prerušením prevádzky, kvôli prevencii nákazy COVID-19, neboli v spoločnej triede. Vytvorená skupina sa nebude meniť, aj keď počet detí klesne, nebude dochádzať k migrácií detí medzi jednotlivými skupinami. Riaditeľka ZŠ s MŠ zváži v prípade nízkeho počtu detí zmenu skupiny až v nasledujúcom týždni. Učiteľky zabezpečia dostatočné vzdialenosti medzi deťmi pri hrových aktivitách, vzdelávaní a oddychu.
             

            Pri prvom nástupe dieťaťa do materskej školy, alebo pri každom prerušení dochádzky v trvaní viac ako 3 dni, predloží rodič písomné vyhlásenie, že dieťa neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie (tlačivo poskytne MŠ),
            Rodič pri odovzdávaní dieťaťa každodenne podpisom potvrdí Prehlásenie zákonného zástupcu o zdravotnom stave dieťaťa pre materskú školu (tlačivo vydá MŠ). Dieťa do materskej školy prichádza a odchádza len s osobami, ktoré s ním žijú v spoločnej domácnosti (súrodenec musí byť starší ako 10 rokov). Celkový čas zdržiavania sa osôb sprevádzajúcich deti do MŠ vo vonkajších a vnútorných priestoroch by nemal presiahnuť 10 minút, tieto osoby sa v priestoroch MŠ pohybujú vždy v rúškach, dodržiavajú odstupy a pri vstupe do budovy si všetci dezinfikujú ruky. Sprevádzajúca osoba zabezpečí umiestnenie rezervného rúška svojho dieťaťa do jeho skrinky.

             

            Deti pri výučbe v rámci skupiny v interiéri a v exteriéri nemusia nosiť rúško, rúško budú nosiť v priestoroch mimo svojej skupiny. Deti nebudú používať uteráky, ale jednorazové papierové utierky, ktoré zabezpečí materská škola, nebudú si umývať zuby, posteľná bielizeň sa bude vymieňať 1x týždenne bežným spôsobom. Deti v triede predškolákov nemusia absolvovať povinný odpočinok na lôžku (podľa podmienok MŠ).
             

            Rodičia, ktorí nepošlú deti do materskej školy, budú mať naďalej nárok na OČR.

             

            MŠ bude zabezpečovať školské stravovanie pre deti v bežnej podobe tak, aby sa v spoločnej jedálni skupiny detí nepremiešavali.

             

            Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom COVID-19 (zvýšená telesná teplota, kašeľ, zvracanie, kožná vyrážka, hnačky, náhla strata chuti a čuchu, iný príznak akútnej infekcie dýchacích ciest) nesmie vstúpiť do priestorov materskej školy.

             

             

            V Banskej Belej, dňa 21.5.2020                                           PhDr. Ivana Andrášiková, MBA

                                                                                                                     riaditeľka ZŠ s MŠ

             

          • Pokyny upravujúce podmienky ZŠ na obdobie do konca školského roka 2019/2020

          • Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR zverejnilo dokument „Organizácia a podmienky výchovy a vzdelávania škôl do konca školského roka 2019/2020“ ako pomocný materiál pri otváraní základných škôl, v ktorom odporúča organizačné kroky v súlade s aktuálnymi hygienicko – epidemiologickými nariadeniami. Umožňuje zriaďovateľom rozhodnúť o otvorení ZŠ od 01. 06. 2020 vzhľadom na ich podmienky, personálne, materiálne a priestorové možnosti.

            Obec Banská Belá, ako zriaďovateľ základnej školy v Banskej Belej, rozhodla o zabezpečení postupných krokov na obnovenie prevádzky základnej školy (ďalej ZŠ), vrátane školského klubu detí (ďalej ŠKD) a stravovania. Po dohode s riaditeľkou bude ZŠ v prevádzke denne 8 hodín v čase od 7,00 h do 15,00 h. Riaditeľka zistí záväzný počet žiakov, ktorých rodičia sa na báze dobrovoľnosti rozhodli, že žiaci do školy nastúpia.
             

            Priestory školy budú dezinfikované, škola zabezpečí každý deň ranný zdravotný filter vrátane merania teploty a dezinfekciu rúk pri vstupe do budovy. Žiaci budú rozdelení do skupín v max. počte 20. V skupinách môžu byť spolu aj žiaci, ktorí pred mimoriadnym prerušením prevádzky, kvôli prevencii nákazy COVID-19, neboli v spoločnej triede. Vytvorená skupina sa nebude meniť, aj keď počet žiakov klesne, nebude dochádzať k migrácií žiakov medzi jednotlivými skupinami. Riaditeľka ZŠ v ročníkoch 1 – 5 zváži v prípade nízkych počtov žiakov zmenu skupiny. Učitelia zabezpečia rozostupy žiakov počas aktivít. Pri prvom nástupe, alebo prerušení dochádzky na viac ako 3 dni, predloží rodič vyhlásenie, že žiak neprejavuje príznaky prenosného ochorenia ( tlačivo poskytnú rodičom triedni učitelia žiakov). Žiaci pri výučbe v rámci skupiny nebudú musieť nosiť rúško. Žiak nosí rúško (zabezpečia rodičia v počte kusov 2) v priestoroch mimo svojej skupiny. Rodičia takisto zabezpečia pre svoje dieťa papierové jednorazové vreckovky. Žiaci nebudú používať uteráky, ale jednorazové papierové utierky, ktoré zabezpečí škola. Žiaci, ktorí do školy nepôjdu, budú vzdelávaní dištančnou formou.

            Rodičia, ktorí nepošlú deti do školy, budú mať naďalej nárok na OČR,
             

            Škola bude zabezpečovať školské stravovanie pre žiakov, ktorí sa zúčastnia vyučovacieho procesu.
             

            Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom COVID-19 (zvýšená telesná teplota, kašeľ, zvracanie, kožná vyrážka, hnačky, náhla strata chuti a čuchu, iný príznak akútnej infekcie dýchacích ciest) nesmie vstúpiť do priestorov základnej školy.

             

             

             

            V Banskej Belej, dňa 21.5.2020                                   PhDr. Ivana Andrášiková, MBA

                                                                                                           riaditeľka ZŠ s MŠ        

          • Usmernenie na hodnotenie žiakov

          •  Hodnotenie žiakov základných škôl v čase mimoriadnej situácie, spôsobenej prerušením vyučovania v školách v školskom roku 2019/2020

            Priebežné hodnotenie sa počas prerušeného vyučovania v školách nerealizuje formou klasifikácie.  Má charakter konštruktívnej spätnej väzby poskytovanej žiakom počas učenia sa. Má motivačný charakter, pomenuje žiakom chyby, ktoré robia a navrhne postup pri ich odstraňovaní. Priebežné hodnotenie má značne individualizovaný charakter, zohľadňuje vekové a individuálne osobitosti žiaka a prihliada na jeho momentálnu psychickú i fyzickú disponovanosť.

             Pri priebežnom aj záverečnom hodnotení sa prihliada predovšetkým na osobitosti, možnosti a individuálne podmienky na domácu prípravu počas prerušeného vyučovania v školách.

            Nakoľko podmienky v čase prerušeného vyučovania neumožňujú naplniť ciele predmetov kvalitnou/plnohodnotnou formou, preto bude spôsob záverečného hodnotenia všetkých predmetov formou absolvoval/neabsolvova.

            V čase mimoriadnej situácie všetci žiaci po absolvovaní posledného ročníka vzdelávacieho programu odboru vzdelávania pre prvý stupeň základnej školy získajú primárne vzdelanie aj s doložkou: „Žiak získal primárne vzdelanie.“

             V čase mimoriadnej situácie všetci žiaci po absolvovaní posledného ročníka vzdelávacieho programu odboru vzdelávania pre druhý stupeň základnej školy získajú nižšie stredné vzdelanie aj s doložkou: „Žiak získal nižšie stredné vzdelanie.“ V prípade, že by žiakovi deviateho ročníka z objektívnych príčin hrozilo prepadnutie (napr. na polroku mal nedostatočnú z dvoch a viacerých predmetov alebo bol neklasifikovaný), bude mu určený termín na preskúšanie pred začiatkom nasledujúceho školského roka.

             V čase mimoriadnej situácie je vo výnimočných prípadoch možné určiť pred postupom do vyššieho ročníka preskúšanie u tých žiakov 2. stupňa ZŠ, ktorí zo subjektívnych príčin neplnili požiadavky vyučovania na diaľku a dosiahli neuspokojivé výsledky za obdobie pred prerušením vyučovania. Preskúšanie je možné najskôr dva mesiace po obnovení vyučovania v školách alebo do 31.8.2020.

            V čase mimoriadnej situácie žiaci druhého stupňa ZŠ, ktorí v 1. polroku dostali známku nedostatočnú z dvoch a viac predmetov alebo boli neklasifikovaní, môžu absolvovať komisionálne skúšky najneskôr do 31.8.2020.

             

            V Banskej Belej, dňa 29.4.2020

          • Aktuálne informácie o COVID 19

          • Aktuálne info COVID-19

            Pozorne sledujeme nariadenia Ministerstva školstva, vyhlásenia a usmernenia Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky ako aj informácie z Centier pre kontrolu a prevenciu chorôb a Svetovej zdravotníckej organizácie týkajúce sa nových prípadov koronavírusov (COVID-19).

            Zdravie našich detí a spolupracovníkov je pre nás nesmierne dôležité. V ZŠ a MŠ starostlivo dodržiavame pokyny a odporúčania uvedených organizácií a realizujeme nadštandardné preventívne opatrenia. ​

            O prípadnom zatvorení ZŠ a MŠ  Vás budeme bezodkladne informovať na tomto webowom sídle a na našej FB stránke.

            ​Najaktuálnejšie informácie nájdete na stránke Úradu verejného zdravotníctva SR www.uvzsr.sk 

            Ďakujeme za porozumenie.

             

            Želám pekný deň.

             

            S pozdravom

             

                                                    PhDr. Ivana Andrášiková, MBA

                                                           riaditeľka školy